Szédülés ellen Ginkgo Biloba • A szédülés okai

A szédülés lényegében a bizonytalanság érzésével kapcsolatos.

Sajátos típusa a vertigo: Ez egy olyan érzés, „mintha megpörgetnék”, holott szilárd talajon állunk.szedules

Néha a szédülés erős hányingerrel és egyensúlyvesztéssel párosul. Riasztó is lehet, sőt nagyon ritkán, de jelezhet életveszélyes állapotot is!

Amennyiben olyan tünetek merülnek fel, mint a fejfájás, elkent beszéd, kettős látás, gyengeség a karban vagy a lábban, akkor egy percig sem ajánlott késlekedni! Ugyanis a szédülés súlyos betegségeknek, mint szklerózis multiplex, mini-stroke vagy agytumor előjele, tünete is lehet!

Mint érzés, a szédülés eltarthat néhány percig vagy óráig, de akár egy napig is.

Amennyiben a szédülést fejfájás, fejsérülés, nyakmerevség, homályos látás, mellkasi fájdalom, mellkasi fájdalom, magas láz, károsodott beszéd vagy járászavar kíséri, mindenképp sürgősségi ellátás szükséges!

A szédülés gyakori oka a kiszáradás

Ezért mindenképp győződjön meg róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vitt-e be a szervezetébe – különösen, ha nehéz fizikai munkát dolgozik, vagy meleg éghajlaton él!

A szédülést kapcsolatba hozható a magas koleszterin- és vércukorszinttel is. Továbbá, az egyensúlyi rendszer betegségei is kiválthatják.

Szédülést okozhat még néhány vényköteles gyógyszer (különösen a szteroidok), vagy a belső fül gyulladása (Meniere-kór például).

A kezelés leginkább a kiváltó októl függ!

Amennyiben a kiváltó ok nem egy súlyos idegrendszeri probléma, akkor akár a háziorvos is tud javaslatokat adni, melyek hasznosak lehetnek ennek a problémának a leküzdéséhez.

Páfrányfenyő kivonat a szédülés javítására!

A ginkgo (‘ginko’) biloba egyike a legszélesebb körben kutatott gyógynövényeknek világszerte. Jól ismert, hogy elősegíti a véráramlást az agyban. Kedvezően befolyásolhatja az agyi keringést is!

Győződjön meg arról, hogy megfelelő minőségű ginko terméket használ, melyben legalább 24% a gyógynövényi rész!

Természetgyógyászok gyakran ajánlják szédülés ellen a ginko kivonatokat – Alkalmazás előtt azonban konzultáljon orvosával!

Tipp: Napi 250 mg-al kezdje a fogyasztást, amíg úgy nem érzi, hogy a szédülés súlyossága és gyakorisága nem csökken, majd csökkentse az adagot 40-50 mg/napra.

Tudományosan igazolt hatékonyság

Egy, a The International Journal of Otolaryngology-ban közzétett tanulmány szerint hatásos lehet szédülés (vertigo) kezelése alatt.

Jótékony hatással lehet ugyanis az egyensúlyi (vesztibuláris) rendszerre. (Sokolova L, et al. Int J Otolaryngol. 2014;2014:682439.Epub 2014 Jun 25)

A kettős-vak vizsgálatban 160 egyént vontak be, kiknek átlagos életkor 58 év volt. Az alanyok 12 héten át,  véletlenszerűen vagy napi 240 mg Ginkot kaptak, vagy 32 mg orvosi betahisztint.

A vizsgálat eredménye szerint ugyan mindkét csoport eredményei javultak, a ginko mégis hatékonyabbnak bizonyult az orvosi betahisztinnel szemben.

Konklúzió: A Ginkgo Biloba esetében jobban reagáltak az alanyok, és több mint 80%-uk a kutatók megjelölése szerint ’sokat’ vagy ’nagyon sokat’ javult. A ginkoval szemben a megfigyelt alanyok szervezete jobb toleranciát is mutatott!